Wat is nou die “501st” en dat “Dutch Garrison” waar ik vorige week Commanding Officer van ben geworden. Dat zijn toch die plastic spacemen. Volwassen kerels die zich verkleden als Star Wars.

Heel heel…. heel erg kort door de bocht genomen. Ja. Maar de “501st” [five-oh-first] is zo veel meer. Het is een passie, een hobby, een charity. Het is familie, het zijn vrienden. Maar het is vooral een lach op een gezicht.

Terug naar het begin

Afbeelding van stormtroopers in de Rose parade in de VS
Leden van de 501st in de Rose Parade van 2007 in de V.S.

In 1997 heeft Albin Johnson samen met Tom Crews een klein clubje opgericht. Zij gingen in eigen gemaakt kostuums naar vertoningen van Star Wars en mensen waren razend enthousiast. Na een tijd volgenden er meerdere en uiteindelijk is dat groepje de “501st Legion” genoemd.

Lucasfilm/Disney staat toe dat de 501st Legion karakters uit de films uitbeelden. Dit wel onder de strenge voorwaarde dat de kostuums zo screen-acurate mogelijk zijn.

Ondertussen is Albin een legende in de Star Wars community. De youtube serie “Star Wars stories” is zelfs begonnen met een aflevering over hem, zijn keuzes en het trieste verhaal van zijn dochtertje Katie

Mensen met een missie

De Legion is niet gewoon een clubje mensen met Star Wars kostuums. Het zijn vrijwilligers die de interesse voor Star Wars promoten door middel van het maken en dragen van hoge kwaliteit kostuums. Deze kostuums dragen zijn bij Star Wars gerelateerde evenementen en voegen een bijzondere waarde toe aan de gemeenschap door het steunen van goede doelen.

The 501st Legion is an all-volunteer organization formed for
the express purpose of bringing together costume enthusiasts
from around the world under a collective identity within which to operate.

The 501st Legion seeks to promote interest in Star Wars through the
building and wearing of quality costumes, to facilitate the use of these costumes for Star Wars-related events, and to contribute to the local
community through costumed charity and volunteer work.

avatar

501st Legion

Mission Statement

Steun aan goede doelen

Er zijn verschillende manieren waarop de 501st de vele goede doelen steunt. Als vrijwillige organisatie vraagt een Garrison geen vergoeding voor het deelnemen aan een evenement. In plaats daarvan word de organiserende partij gevraagd een donatie te doen aan een goed doel. Dit kan een doel naar keuze zijn, of een van de vele doelen waar een Garrison zich bij betrokken voelt.

Naast het vragen van donaties voor goede doelen zet de Legion zich ook actief in voor de doelen zelf. De Dutch Garrison werkt veel samen met Stichting Opkikker, Stichting Hoogvlieger, Make-a-wish en een aantal kinderziekenhuizen en kinderafdelingen. Op verzoek van o.a. deze organisaties komen de leden de kinderen verassen en entertainen.

collage van fotos van leden van de Dutch Garrison bij diverse goede doelen
Dutch Garrison leden op charity events.

Tijdens de dagen van Stichting Opkikker en Hoogvlieger staan de kinderen oog in oog met hun helden uit Star Wars. Met Make-a-Wish vervullen ze hun Star Wars dromen. En tijdens de bijzondere ziekenhuis bezoeken verassen ze de kleine fans door bij ze langs te gaan op de afdeling.

Omdat de slechteriken uit de films op deze manier veel goeds doen staat de 501st ook wel bekend als de “Bad Guys Doing Good”

Star Wars Promo team

Naast alle events met en voor goede doelen kun je de 501st natuurlijk ook op veel andere evenementen vinden. Als er een link is met Star Wars of cosplay kun je ze tegen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Dutch Comic Con! Maar ook Elfia, Stripdagen en evenementen met een sci-fi tintje.

Als promotie van Star Wars zul je ze vaak ook tegenkomen bij sommige bioscopen tijdens een premiere week van nieuwe films of een speciale screening van een serie of release van een game. Deze evenementen zijn altijd wel gecoördineerd met Disney/LFL

Leden van de Dutch Garrison 501st Legion bij het Battlefront game release event
Battlefront 2 release event