Soms gaat het onverwachts toch kriebelen. Denkend dat we ons droomhuis in 2003 hadden gevonden zagen we onzelf er samen oud worden. Maar toch… eind 2017 begon de kriebel en langzaamaan begonnen Eric en ik een beetje rond te kijken naar iets anders.

Na ons Amerika avontuur (we hebben van 2012 tot 2014 in Atlanta gewoond) was het eigenlijk weer een stap terug naar het oude om weer in Tiel te wonen. In 4 jaar tijd probeerden we door middel van diverse verbouwingen toch onze draai in ons oude jaren 30 huisje weer te vinden. Het bleeft echter kriebelen naar “verandering”.

Eerst een plek.

Begin 2018, na te zijn overboden op een huis in Deest, kwamen we online een kavel in Afferden (Gelderland) tegen. Omdat Streetview van Google nog in 2010 zat voor die omgeving besloten we er toch maar eens te gaan kijken. Een stuk grond waar vroeger de dorps basisschool stond was verdeeld in 3 kavels. De grootse was al verkocht (en ze waren net begonnen met bouwen) maar de twee kavels naast elkaar van 550m2 en 600m2 waren nog beschikbaar.

Van de kavel met de monumentale boom op de hoek waren we meteen verkocht. Na een korte overweging periode besloten we informatie in te winnen om uiteindelijk het kavel van 600m2 te kopen.

De nog twee beschikbare kavels

En dan een huis.

Dat een kavel 600m2 is wil nog niet zeggen dat je er overal maar een huis neer kunt zetten. Om de lijn van de bestaande bebouwing aan de Koningstraat en de Schriksestraat te behouden moest er een aantal meter tussen huis en straat zitten. Daarnaast moest het plan ook aan afmetingen voldoen zoals een max hoogte van 10m.

Hieronder in blauw aangegeven het toegestane bouwvlak. Omdat deze voor beide kavels aan elkaar grenzen was een 2 onder 1 kap of geschakelde woning ook mogelijk. Wij wilden echter (in ieder geval het huis) vrijstaand. Onze toekomstige buren (bleek later) gelukkig ook.

Bouwvlakken per kavel

Aan het bouwvlak zitten wel weer haken en ogen en uitzonderingen. Bij vrijstaande bouw moest het huis twee-en-halve meter van de erfscheiding staan. Een erker mocht, mits aan bepaalde afmetingen te voldoen wel weer buiten het bouwvlak vallen. Een aanbouw zoals een bijkeuken werd gerekend tot woning en mocht niet buiten het vlak, maar een garage weer wel. Ook mochten we niet uitbouwen richting Schriksestraat, tenzij dit weer een erker of dergelijke zou zijn.

Type woning.

Als je zelf een huis gaat bouwen moet je ook zelf bepalen (binnen de grenzen van de “schoonheidscommissie”) hoe je huis er uit komt te zien. We wisten al dat het huis in de oude dorpskern zou moeten passen. Dus apart en modern, wat al niet onze smaak is, viel al af.

Gelukkig hadden veel aannemers al een “inspiratie” lijst van woningtypen die zij al een keer hadden gebouwd. Omdat dit niet alleen een kwestie van smaak is, maar ook een kwestie van kosten is onze keuze uiteindelijk gevallen op type v001 van onze aannemer Van Brenk.

Onze keuze is uiteindelijk op deze aannemer gevallen omdat hij op klassieke wijze bouwt en alles aan te passen was naar onze wens. Een aantal aannemers die met pre-fab werkten konden onze wensen niet uitvoeren. Brenk kon daarintegen alles bouwen zoals wij het wilden.

Passen en meten.

Wij hadden natuurlijk een aantal wensen en eisen die we zelf aan het huis stelden. Deze moesten natuurlijk wel sporen met het bouwvlak/plan. Zo wilden we een aangesloten garage tussen ons en de buren. Omdat we niet voorbij het bouwvlak mochten zou dat inhouden dat een bredere garage zou zorgen voor een minder breed huis. Allemaal dingen om rekening mee te houden

Woningtype 001 was 11m breed en 14 meter lang in totaal. Dat was dus 1 meter te breed en door de bijkeuken 2 meter te lang.
Door de bijkeuken weg te laten en het huis 1 meter smaller te maken was dat “redelijk simpel” opgelost.

kingscorner2020 voorgevel en zijgevel inspiratie

De garage moest naar de ander kant. Alleen vonden we de opstelling van de voorgevel leuk dus gewoon spiegelen was niet mogelijk.

kingscorner2020 zijgevel en achtergevel inspiratie

De erker aan de linker zijgevel vonden we weer te klein. Omdat deze buiten het bouwvlak mocht vallen wilden we deze wat ruimer. Ook de deur van de garage moest ergens anders zitten.

Ook aan het interieur moest wat worden aangepast. Zo wilden wij de woonkamer aan de achterzijde hebben en de keuken aan de voorzijde bij de voor-erker. De eerste verdieping kon in principe gewoon 180 graden worden gedraaid zodat slaapkamer 1 en de kleedruimte aan de achterzijde kwamen. We wilden echter wel de ramen zoals deze aan de voorzijde zaten behouden.

Zelf schetsen

Het is altijd lastig om je eigen idee├źn vocaal over te brengen. Gelukkig kan ik wel wat uit de voeten met photoshop en illustrator dus ik ben zelf aan het tekenen en aanpassen gegaan.

We wilden de keuken aan de voorzijde, maar ook een bijkeuken in huis hebben. Vanwege het bouwvlak kon deze niet achter het huis. Onze eerste (achteraf gezien rare) idee was om een deel van de woonkamer hier voor op te offeren.

Op de verdieping moest er simpel een deur tussen de kleedruimte en de slaapkamer komen. Om de ramen aan de voorzijde te behouden zoals het origineel moest de muur tussen slaapkamer 2 en 3 wat opschuiven. Dit was precies de meter die het huis smaller zou worden.

Bye bye bijkeuken

Die rare bijkeuken die we hadden verzonnen zat ons toch niet lekker. Terug naar de tekentafel dan maar.
Een garage werd niet gerekend tot woning en mocht in ons geval dus buiten het bouwvlak uitsteken. Dat kwam mooi uit want we wilde deze tevens langer maken dan origineel getekend. 9 Meter moest ie worden.
Door de garage op te bouwen met spouwmuur (van 39 cm) konden we deze meteen als bijkeuken gaan gebruiken. Met de deur naar de garage in onze bestemde woonkamer zou de ruimte ook verwarmd moeten worden met vloer verwarming.

We hadden ook besloten dat de erker aan de zijkant waarschijnlijk een nutteloze ruimte zou worden. Dus weg met de erker en openslaande deuren daar voor in de plaats.

Tekening zonder bijkeuken

Een goede buur

Ergens in de zomer van 2018 kregen we contact met onze toekomstige buren (aan de zijkant). Zij zouden een wat klassieker ogende boerderij type woning laten bouwen. Na hun bouwtekening te hebben bekeken zagen we dat onze garage pal voor een van hun 3 zijramen zou komen te staan. Met ruimte genoeg besloten wij onze schuur iets meer dan een meter naar achteren te plaatsen. Achteraf een hele goede beslissing. De voordeur en garagedeuren staan nu verder van elkaar en komen beter uit.
Ondertussen hadden we ook al besloten om het dak van de garage helemaal te verlengen tot aan het einde van de tuin. Op deze manier zouden we uiteindelijk 22 zonnepanelen in een oost-west ligging kwijt kunnen op dat dak.

aangepaste positie garage

In balans

We waren redelijk tevreden met het huis so far. Alles zat wel zo’n beetje op de plaats waar we het wilden. De keuken aan de voorkant. Woonkamer achter. Openslaande deuren voor en achter om lekker in de tuin te komen. Badkamer met doorloopkast naar de slaapkamer. Logeer kamer en kantoor. Mooie grote open zolder.

Toch jeukte er iets als we naar de tekeningen keken. Uiteindelijk zagen we dat beide ramen in de keuken niet even ver van de hoek van het huis zaten. Het raam boven het aanrecht zat dichterbij de hoek dan de andere (beginnend zenuwtrekje boven mn oog).
Dat kon natuurlijk niet. Uiteindelijk wilden we dat alle kozijnen bij de hoeken van het huis aan de buiten zijde op 1 meter afstand (x op de tekening) van de hoek zaten. Dit gaf zowel op de begane grond als de verdieping wel een heel rustig beeld.

Zo moest het wel goed zijn… uh… bij kamer 1.5 zat een rare hoek bij de deur… ook dat kon niet (die zenuwtrek boven mijn oog weer). Dan de hele muur van de twee slaapkamers maar 15cm verder terug…

Oordeel van de commissie

Aan het einde van de zomer van 2018 zijn de tekeningen naar de gemeente gestuurd voor goedkeuring, natuurlijk na nog een kleine aanpassing.
We mochten, na toestemming van de netbeheerder, de meterkast in de garage plaatsen. Heel erg handig want die zat eerst in een kast van bijna 1m x90cm in de hal. Deze ruimte konden we nu middels een deur in de woonkamer als voorraad kast bij de keuken betrekken.

De enige opmerking die we terug kregen van de gemeente betrof de rechter zijgevel (west). Deze vonden zij, vanwege de weinige ramen, nogal saai. Hun voorstel was om er eventueel een erker (really…) tegenaan te zetten.


Een erker was geen optie, maar…
Sinds Atlanta hadden we altijd in ons hoofd ooit een huis met een veranda te hebben. En dan niet een die met een paar balken tegen het huis werd gezet. Nee deze veranda moest een onderdeel van het huis worden.
Na wat geschets hadden we er een veranda, inclusief bij het huis passende omranding, van 2×6 meter bijgetekend.

In het najaar van 2018 kregen we dan eindelijk de vergunning van de gemeente om dit huis te gaan bouwen.
We hadden al van de aannemer begrepen dat hij pas eind 2019 zou kunnen beginnen. Maar dat was op zich, en achteraf gezien, geen probleem. De aankoop van het kavel en de hele financiering hing af van de bouwvergunning van de gemeente. Aan dat hele financiele gepuzzel konden we nu beginnen.

In de zomer van 2019 is ook de hele financiering rond gekomen en uiteindelijk is de aannemer eind oktober 2019 begonnen met het afgraven van grond te voorbereiding van het hei-boren.

En nu…

Ondertussen is het 2 jaar geleden dat we voor het eerst zijn wezen kijken. De buitenmuren zijn bijna klaar en komende weken gaat het dak er op. Zo als het er nu uit ziet zal eind mei/begin juni de oplevering zijn.

Check instagram #KingsCorner2020 voor alle foto’s en updates van de bouw.