Dat is dan wel een vraag die bijna het meeste gesteld word: “Hoe bouw je een Stormtrooper kostuum?” (de meest gestelde vraag trouwens: “Is dat nou warm zo’n pak?” šŸ™‚ ) Ik heb zelf sinds kort (2 jaar pas) een nieuwe kit liggen voor een Stormtrooper kostuum en ik wil jullie via diverse blogposts laten zien hoe je dat kostuum maakt. Dit is wel de Stormtrooper versie uit “The Empire Strikes Back” dus denk daar aan als je deze blogs als referentie gaat gebruiken.

Er zijn meerdere Stormtrooper versies!

Ook al lijkt het in de films of ze allemaal hetzelfde zijn, echter als je een beetje research doet zie je vanzelf dat niets minder waar is. De ene Stormtrooper (ook wel “TK” genoemd) is de andere niet. Het is dus handig om te weten welke je gaat maken.

Lijst van de verschillende soorten Stormtroopers
bron:http://databank.501st.com/databank/Costuming:FISD_CRL

Van al de versies is de ANH (A New Hope) Stunt wereldwijd wel de meest populaire met 4.172 501st approved kostuums. Daarna komen de 1st Order Stormtroopers. Last maar zeker niet least komt het Captain Phasma kostuum uit The Last Jedi. Natuurlijk is het erg tof om juist een kostuum te nemen wat niet veel voor komt. Nadeel daarvan is dat er weinig research materiaal voor te vinden is omdat er maar weinig makers zijn.

Overzicht van aantal kostuums per soort binnen de LEgion
Aantal 501st approved Stormtrooper kostuums wereldwijd (2019)

Het is tof om te zien dat Stormtrooper kostuums niet gender specifiek zijn. Hoewel het geregistreerde percentage vrouwen met een ANH TK slechts rond de 7% ligt is deze aan het toenemen. Het is ook leuk om te zien dat 6 mannen een Captain Phasma (vrouwelijk karakter) kostuum hebben.

Zoek de verschillen

Vaak is het wel een zoekplaatjes tussen de verschillende versies. Zeker als je net pas begint met je research. De basis van meeste versies is namelijk hetzelfde. Voor ANH Stunt en ESB krijg je bijna dezelfde berg plastic, met een paar uitzonderingen. Het verschil zin ‘m vaak in de kleinere details. Dat zijn de puntjes die je zelf op de “i” moet zetten om zo een andere versie TK te maken.

Hieronder al de verschillen tussen de ANH en ESB helm.

Stormtrooper helm uit Star Wars A New Hope
ANH Stunt helm

– groene lenzen
– “frown”/ snor is grijs
– 6 tot 9 blauwe “tube s

Stormtrooper helm uit Star Wars the Empire Strikes Back
ESB helm

– groene of grijze lenzen
– “frown”/snor is zwart
– 13 blauwe “tube stripes” per kant, decal/stickers

Daarnaast heeft een ESB trooper zijn holster aan de rechterheup waar de ANH TK deze aan de linker kant draagt. Een ander opvallend verschil zijn de handguards. Een ESB heeft deze vervangen door opvallendere “Clamshells”.

Thank the maker!

Er zijn wereldwijd natuurlijk vele verschillende makers van de onderdelen van een Stormtrooper kostuum. Daarvan zijn er echter maar weinigen die (zonder al te veel werk) 501st approvable zijn. Zelf heb ik mijn ESB TK gekocht bij RS-Props. Daarnaast heb je ook nog Troopermaster en Anovos.
Denk je nou zelf ook een goede leverancier te hebben gevonden, check dan eerst bij de Garrison Membership Liaison van je Garrison of deze goed te keuren is (als je er lid van de 501st mee wilt worden). Sites zoals de Stormtrooperstore verkopen ook TK kostuums die er “goed uit zien”. Deze zijn alleen niet screen-acurate genoeg en dus niet goed te keuren, tenzij je veel aan gaat passen.

To be continued…

In mijn volgende blogs zal ik informatie delen over het bouwen van een ESB TK en laten zien hoe ik te werk ga.