Van de week stuurde een van mijn vrienden van de Dutch Garrison een vraag over mijn artwork. Hij was bij AliExpres aan het shoppen en kwam een wel heel bekend t-shirt design tegen. En ja hoor! Dat was mijn design! Bij AliExpres! En ik verkoop mijn designs daar niet! Wat doe je dan?
Natuurlijk werd ik eerst boos! Mijn artwork is gestolen! Hoe durven ze! Toen was ik verontwaardigd. Waarom doen ze dat? En daarna vastberaden. Ik ga ze aanpakken!
Dat aanpakken is vaak makkelijker gezegd dan gedaan helaas.

AliExpres is een dief!

Ik verkoop mijn designs voornamelijk via Redbubble en TeePublic. Voor mij is het een hobby. Ik heb leuk werk waar ik lekker verdien dus dat kleine beetje geld wat ik ontvang van de verkoop gebruik ik voor mijn andere hobby (iets met Star Wars). Veel graphic artists daarentegen moeten rondkomen van hun artwork. Als dat artwork dan ineens door anderen word aangeboden op bijvoorbeeld AliExpres dan is deze een dief van hun inkomen.

Ali is een verzameling van verkopers. Net zo als bol.com vaak ook alleen maar een “doorgeefluik” is. Je besteld op hun site, maar iemand anders levert de waar. Zo ook in het geval van mijn design. Je besteld het op Ali maar in dit geval levert een of andere Chinese t-shirt shop de waar. In feite is die Chinees de dief. Maar Ali is de verantwoordelijke.

Houd de dief!

In mijn geval heb ik via TeePublic een melding kunnen doen van plagiaat. De webshop gebruikt immers een afbeelding die letterlijk van TP af komt. Mijn designs zijn ook voor hen een bron van inkomsten en dus hebben zij hun legal team er op gezet, met resultaat!

Binnen een dag was het product van de site gehaald. Jammer alleen dat niet iedereen die mogenlijkheid heeft want niet iedereen wilt zijn designs verkopen via een derde partij.

Verstopte formulieren in drie-voud

De meeste sites zoals Ali zullen ergens een formulier hebben waar je je werk kunt “claimen”. Bij Ali kun je deze onderaan in de footer vinden.

melden van gestolen artwork

Uiteindelijk kom je dan op deze pagina terecht:
https://ipp.alibabagroup.com/instruction/en.htm#part2
Daar kun je dan uiteindelijk je claim op je Intellectual Property achterlaten en hopen dat ze je als artist serieus nemen.

TeePublic Art Protection

Niet iedereen wil zijn werk via derden verkopen, zoals ik al schreef, maar waarom zou je dat wel doen dan? Als jouw artwork perfect is voor op kleding dan is het vanwege hun Art Protection Programm zeker wel de moeite waard.

Zo ver ik weet zijn ze dit nog aan het beta testen (zie screenshot). En met het testen zijn er ook wel zeker wat verbeterpunten naar boven gekomen. Zo detecteerd het programma wel al mijn werk op Redbubble. Dat werk heb ik dan ook als “approved” gemarkeerd. IIk heb het daar tenslotte zelf op gezet. Alleen bij het updaten van de resultaten kwam AliExpres niet naar voren.

De mail naar in reactie daarop naar comunity@teepublic.com die ik heb gestuurd is terecht gekomen bij hun legal department. Het shirt is achter nog steeds te koop via Ali.

teepublic art protection

Niet de eerste keer

Helaas is dit niet de eerste keer dat ik mijn artwork bij andere sites tegen kom, en ik ben niet te enige. Zo blijkt uit een bericht dat ik een tijd geleden van de website IndieMinded heb ontvangen. Zij waren een lijst aan het opstellen van artiesten waarvan het werk op één bepaalde website werd verkocht zonder toestemming. De redactie van IndieMinded had ook mijn werk daar op gevonden.

Indieminded heeft een poging gedaan de respectloze dieven aan te pakken. Ze zijn een campagne gestart om mensen bewust te maken over de betreffende sites. Of het ook werkt is natuurlijk nog de vraag

Denk na voor je iets koopt

Ik heb zelf nog nooit wat gekocht op de site van Aliepres. Ik vertrouw het niet. Veel artikelen zijn té goedkoop. Ik twijfel over de kwaliteit, vraag me af of de makers worden uitgebuit en of ze uberhaut het recht hebben het item te verkopen.

Denk daar zelf nou ook eens bij na als je daar (of bij de primark) weer zo’n vet gaaf shirt ziet voor €3,-

Seagulls, stop it now

seagulls stop it now tee at teepublic
Seagulls stop it now teeshirt in the teepublic shop

Mochten jullie het nou een super vet shirt vinden. Seagulls is gewoon te koop in mijn Teepublic store en op RedBubble.