Gisteren maakte de organisatie van Dutch Comic Con bekend streng te controleren tijdens hun event aankomend weekend (lees hier de geüpdate info van DCC). Dit in verband met de aanslag in Utrecht op 18 maart.
Menig bezoeker en cosplayer is kwaad en er ontstond flinke commotie en een heuse “shitstorm”. Niet vanwege de verschrikkelijke gebeurtenissen afgelopen maandag, maar omdat bezoekers nu hun broodjes, luiers of plastic speelgoedpistooltjes niet mee mogen nemen.

Wel tassen toegestaan

Zoals altijd. Mensen lezen niet wat er staat. Iedereen was meteen boos over het “geen tassen” kopje. Echter hebben weinigen daarna nog verder gelezen

twitter reactie

Wel toegestaan:
– Transparante plastic tasjes. 
– Kleine handtasjes (maximaal 18 cm breed en 12 cm hoog).

dcc

Deze en de opmerking dat je je gewone tassen bij de garderobe kunt inleveren en ten alle tijden van de beursvloer terug kan gaan naar die garderobe is door velen niet meer gelezen. Heb je meer luiers nodig, moet je je glutenvrije broodje ophalen (die trouwens ook in een transparant boterhamzakje in de transparante plastic tas kan) dan kun je die gewoon uit je tas bij de garderobe halen. Ben je met de auto? Dan laat je daar je voorraadje achter.

Natuurlijk is het allemaal ongemakkelijk en moet je wat extra nadenken en/of inplannen. Maar het is nou eenmaal zo. Een “shitstorm” veranderd daar niks aan. Ga naar Comic Con met de intentie die je al had. Koop jezelf arm aan merch. Ga op de foto met de bekende artiesten. Betaal je blauw aan een handtekening en bewonder de aanwezige cosplayers.

Strengere tassen controle

Waarom een tassen ban en niet gewoon extra controles

random angry dcc visitor

Waarom inderdaad niet gewoon alle tassen toelaten maar dan beter controleren? Uhm sorry, is this your first Dutch Comic Con?
Vorige edities waren al gigantisch druk en stonden de rijen van de ingang tot aan het station vanwege de reguliere tassen controle. Als er strengere tassen controle zou zijn kun je het beste nu al in de rij gaan staan en hopen dat je zaterdag avond een keer binnen bent.

Jammer voor de Cosplayer

Eerlijk vind ik het ook wel weer vervelend voor de cosplayers. Ik begrijp de ban op prop-weapons. De meeste props zijn niet meer van echt te onderscheiden. Zo getalenteerd zijn de meeste prop-builders en cosplayers. En bij veel cosplays hoort nou eenmaal een accessoire en dat is in negen van de tien keer een wapen.
In aanloop naar DCC heb ik een aantal builds gevolgd via social media (zoals deze) en er zijn echt gave cosplays gemaakt. Maar ondanks dat deze mensen ook erg hard gewerkt hebben aan hun accessoire zal het kostuum er niet minder gaaf om worden. Het is trouwens niet de eerste keer dat er een restrictie op prop-weapons is.

Als CO van de Dutch Garrison had ik gisteren al samen met de staf besloten dat wij ook geen prop-weapons mee te nemen. Volgens de vandaag geüpdate lijst van DCC is dat een correcte beslissing geweest. Jammer, maar een Darth Vader zonder lightsaber is nog steeds Darth Vader en stormtroopers zijn nog steeds vette kostuums, ook zonder E11 blaster. Ook zonder wapen-props is comic con leuk!

Stormtroopers en Tie Pilots zonder prop-blasters. Most impressive

Ik voorzie trouwens een gat in de markt voor de “doorzichtige plastic tasjes” verkoper dit weekend. Ik zou een kraampje neerzetten op het Jaarbeursplein als ik hen was.