Na de verkiezingen dit jaar ben ik verkozen tot nieuwe Commanding Officer van de Dutch Garrison, de Nederlandse tak van de 501st Legion

Wat veel mensen niet weten is dat de 501st Legion niet gewoon een clubje mensen in kostuums is. Achter de schermen van de Legion werkt een enorm leger aan vrijwilligers. Deze besteden veel van hun vrije tijd aan het organiseren, regelen en controleren van deze club met wereldwijd 13.398 active leden!

Een korte uitleg

Stormtroopers uit Star Wars zitten in de schoolbanken
photocredit: 501st.com

De wereldwijde Legion is onderverdeeld in Outposts ( <25 leden) en Garrisons ( 25+ Leden). Meestal is dat per land 1 Outpost of Garrison (zie kaart voor een overzicht), met uitzondering van de V.S. waar iedere staat een eigen afdeling heeft.

Ieder van deze afdelingen heeft weer een eigen bestuur, ook wel Command genoemd. Deze Commands bestaan uit een Council (het bestuur) en een Staff. De Council bestaat uit de voorzitter (de Commanding Officer), een vice voorzitter (ook wel Executive Officer genoemd) en één of twee leden van de Staff.

Leden van de Staff hebben verschillende taken. Zo zijn er Event Coördinators, Web Masters, Public Relations officers, Merchandise officers, Charity officers, Membership Liaisons. Zelfs een vertrouwenspersoon, ook wel Captain of the Guard genoemd.

De Legion overkoepelende leiding heeft dezelfde onderverdeling. De Legion Council bestaat uit de CO’s en XO’s van alle Outposts en Garrisons

Verkiezingen

Een selfie met stormtroopers op de achtergrond

Ieder jaar in februari zijn er verkiezingen voor LCO en GCO (Legion en Garrison Commanding Officer). Voor deze verkiezingen kun je jezelf niet verkiesbaar stellen. Om aan de verkiezingen deel te kunnen nemen moet je door minstens twee actieve leden worden genomineerd. Als je deze nominatie accepteert ben je verkiesbaar.

Natuurlijk kun je al van te voren laten weten dat je een eventuele nominatie zal accepteren. Vanzelf sprekend volgt deze nominatie dan bijna altijd wel.

Een nominatie ronde duurt een aantal dagen. Daaropvolgend zal er bij meerdere kandidaten een periode van Q&A zijn. Deze word dan afgesloten met een closing statement van de genomineerden. Hierop volgend zijn er een aantal dagen dat leden hun stem kunnen uitbrengen. Na de verkiezing heeft de nieuw gekozen CO twee weken de tijd om een nieuwe staff samen te stellen. Op 1 maart zal diens nieuwe termijn in gaan.

schermafbeelding van de Elections pagina van de 501st website. waar ik ben genomineerd voor Commanding Officer

Voor Commanding Officer van de Dutch Garrison heb ik als enige de nominatie geaccepteerd en deze verkiezingen dus “unopposed” gewonnen…

Ondankbare klus of droombaan?

“Unopposed” – zonder tegenstander dus. Dan vraag je jezelf af. Wilde niemand deze klus omdat het bagger is of juist omdat het tè uitdagend zal zijn? Honestly, denk ik dat het een combinatie van beide is.

Ik ben sinds 2014 lid van de 501st Legion en vanaf 2015 ben ik een van de PR officers geweest. Als staff member heb ik dus al kunnen zien wat het bestuur van de club zoal doet. Wat het moet doen. Hoeveel werk het kan zijn. Wat een gezeik je over je heen kunt krijgen. Maar ook hoe geweldig leuk het is om je in te zetten voor iets waar je al van kinds af aan een passie voor hebt; Star Wars

Maar vergis je niet. Het is niet alleen maar Star Wars kijken en in een kostuum rondlopen als CO van een Garrison. Juist daarom zullen de anderen die ook genomineerd waren deze niet hebben geaccepteerd, er gaat zo veel meer werk in zitten. De afgelopen twee weken heb ik er zeker al een paar uurtjes per dag inzitten. Niet alleen al om mijn staff samen te stellen. Maar ook het bijlezen en bijhouden van het Garrison en Legion forum kost flink wat tijd. Deze tijd moet je er wel in steken wil je een beetje weten wat er leeft in de Legion maar vooral in ons eigen Dutch Garrison.

Niet Darth Vader

Een aantal keren is mij gevraagd of ik nu het Darth Vader pak aan mag. Het antwoord daarop is nee. De reden? Simpel. Ik heb geen Darth Vader kostuum (een pak heb je met carnaval aan).

Foto van mij in m'n Agent Kallus kostuum
Agent Kallus kostuum

Je word lid van de 501st met je eigen Star Wars kostuum. Er is geen depot waar we een blik kostuums uit trekken en die random aan doen naar events. Er is ook geen onderverdeling in de staff naar kostuum dat je bezit. Ik zelf bezit nu een Stormtrooper (A New Hope versie), een ESB versie in de doos nog, en een Agent Kallus kostuum.

En al had ik een scruffy looking Jawa kostuum. Ook dan had ik gewoon CO van de Dutch Garrison kunnen worden.


featured image by McKlin fotografie