Ik kan je vertellen dat een Comic Con zonder wapen-props ook leuk is! Nadat HDCC vorige week in een post aankondigde wapen-props te verbieden op de Spring 2019 edition kwam natuurlijk veel commentaar en gezeur. Zelfs ik had een mening, die kun je hier nalezen. Maar nu de Conventie geweest is kan ik zeggen dat het nog steeds leuk was!

Vanuit een ander standpunt.

Nou heb ik er wel een andere kijk op. Als lid van de Dutch Garrison zit ik in het stand-team. Ik zorg er met anderen voor dat de stand op de vrijdag voor Dutch Comic Con word ingericht. Vervolgens ben ik op beide conventie dagen vanaf 8 uur tot 18 uur aanwezig. Deze editie had ik me opgegeven voor stand-duty. Dit betekend dat ik met weer een paar anderen zorg dat de stand er netjes uit ziet en dat ik bezoekers met vragen te woord sta. Als lid van het stand-team ben ik dan ook het aanspreekpunt voor aanwezige leden en plan de groepsfotos.

Groepsfoto van Star Wars cosplayers tijdens DCC 2018 winter editie
Star Wars cosplayers meet and greet

Minder cosplay

Wat mij wel opviel was dat er beide dagen minder (grote) cosplayers aanwezig waren. Er liepen zeker nog veel cosplayers rond in geweldige (vaak zelfgemaakte) kostuums. Maar het waren er minder en de uitbundigheid was ook wat afgezwakt. En ergens kan ik met dat ook voorstellen. De kleedruimte was verplaatst van de bufferzone naar de hal van de jaarbeurs. Niet bepaald een goed beveiligde en afgeschermde locatie.

Bring your kids…

De zondag leek wel een familiedag. Ondanks dat de zondag blijkbaar minder druk was leek het wel of er meer mensen op de been waren. Vooral de gezinnen met jonge kinderen (vaak wel verkleed) waren in de meerderheid. Het lijkt wel of de zaterdag langzaamaan de cosplaydag en zondag de familiedag is geworden. Ook daar geen probleem mee, maar die gezinnen komen vaak ook om de kostuums te bekijken, die dan in mindere getalen aanwezig zijn vanwege… ja… familiedag.

Geen minpunten?

Je kunt natuurlijk niet iedereen tevreden houden met een Conventie. De gasten zijn niet goed. De merchandise is niet gevarieerd of het is te commecieel. Bij zo’n groot event zijn er altijd wel minpunten voor bepaalde mensen. Wat mij, en vooral leden in kostuum, opviel was de domper op de sfeer. Of dat door het wapen-props verbod kwam of door drukte weet ik niet. Maar het aantal onbeschofte en respectloze bezoekers viel vooral op zaterdag wel op.

Uiteindelijk ben je zelf degene die er een leuke dag/weekend van maakt. Heb je het niet naar de zin ga dan weg, of kom niet. Dan kunnen de aanwezige cosplayers, standhouders en bezoekers tenminste in alle “rust” genieten van toch wel de beste en leukste Comic Con die Nederland te bieden heeft.